Якби ми були повністю поінформовані про користь цієї дивовижної і водночас звичайної квітки, що росте практично в кожному обійсті, то зо два десятки хвороб лікували б лише цією квіткою, а жодна з м’ясних страв не споживалася б без чорнобривців.
Хоча прийнято вважати чорнобривці українською рослиною, але родом вони з південноамериканської Мексики. На теренах наших земель чорнобривці з’явилися в 16 столітті й були завезені з Індії, де широко використовувалися в різноманітних обрядах, а також для лікування хвороб. Латинською рослина має назву Tagetes, була так названа шведським ученим-натуралістом Карлом Лінеєм за іменем онука Юпітера. За родовими ознаками чорнобривці є представником класу айстрових.
У світі сьогодні нараховується до пів сотні сортів цієї квітки, від біло-кремового кольору і до темно-коричневого (теракотового). В умовах морозних зим ці рослини однорічні, але є країни з теплим кліматом, і там вони багаторічні. У деяких країнах (наприклад, у Франції) чорнобривці вирощують у промислових масштабах для виробництва спецій і натуральних ліків.
Про квітку різні народи складали розповіді та легенди. Одна з них розповідає, що коли Йосип і Марія втікали до Єгипту, на них напали злодії і забрали гаманець. Коли нападники відкрили гаманець, то звідти випали не монети, а підсушені квіти чорнобривців. Ця квітка у всі віки дуже цінувалася, і в християнстві її завжди використовували як сонячну квітку для прикрашання ікон Діви Марії.
При вирощуванні чорнобривців на присадибних ділянках люди помітили, що їхнє сусідство з овочевими культурами відлякує медведок і тлю, а на огірках у рази зменшується нашестя білокрилки, або ж попелиці. А ще рекомендують на зиму подрібнити рослини і додати при перекопуванні в ґрунт. Шкідників стане помітно менше.
Медичні енциклопедії інформують, що чорнобривці лікують цукровий діабет, запалення підшлункової залози, стоматит, бронхіт, застуду і астму. Для застосування готують водяну настоянку: на літр окропу дають столову ложку подрібнених квіток, настоюють три години, а потім за пів години до їди приймають по половині склянки упродовж місяця.
Щоб ваша домашня аптека мала таку лікарську рослину цілий рік, необхідно її виростити і заготовити.
Розмножуються чорнобривці насінням, яке можна зібрати якраз у цю осінню пору. Насіння підсушується і зберігається в сухому прохолодному місці в паперових контейнерах чи конвертах до весни. Коли мине загроза заморозків (десь у середині травня), висіваєте насіння в неглибокі канавки відкритого ґрунту і добре поливаєте. Кому до вподоби раннє цвітіння цих чудових квітів, їх можна посіяти і в теплі приміщення для розсади. Садити і сіяти чорнобривці слід на ділянках, захищених від холодних північних вітрів. Ростуть чорнобривці і на сонці, і в півтіні. Але вони краще себе почувають у півтіні. Слід також пам’ятати, що рослина може вражатися в дощові дні сірою гниллю, а у спекотну погоду – павутинним кліщем. Люблять живитися чорнобривцями равлики і слимаки.
Імеретинський шафран
Імеретинський шафран більше відомий як чорнобривці. Особливо популярні вони в кулінарії грузинської кухні, пелюстки в сухому подрібненому вигляді додають до страв з горіхами, із птиці, та й узагалі імеретинський шафран входить у знамениту приправу хмелі-сунелі. Усі частини рослини багаті ефірними оліями, вітамінами (С, Р) і біологічно активними речовинами та є природним джерелом золота і міді.
Чорнобривці краще брати червоніші, вони мають більш виражений смак і аромат. Помити їх та просушити паперовим рушником. Обрізати пелюстки квітів. Насіння з коробочками не викидати. Його можна залити оцтом або висушити і додавати в чай. Також можна сушити пелюстки разом з насінням чорнобривців, викинувши зелену коробочку. Або сушити цілі квіти, а потім розрізати коробочку і витрушувати пелюстки. Розкласти пелюстки на серветку та висушити в сушарці або на вулиці. Сухі пелюстки чорнобривців перемолоти в кавомолці. Щоб отримати тонкий порошок, потрібно розмолоти, підсушити, знову розмолоти і т.д. Просіяти імеретинський шафран через дрібне сито. Після сушки одразу закупорити спецію в герметичну ємність, щоб зберігся аромат.
А потім додаєте до страв, як і інші спеції, залежно від власних смаків і вподобань.
Оксана Дворецька
Наталія Земна (Зубицька) – фітотерапевтка, цілителька, засновниця здравниць «Зелена планета Земної», активна громадська діячка
- Ця рослина надзвичайно універсальна. Я стверджую, що це лікарська рослина. Про те, що вона використовується для прикрашання садиб, знають усі, а ще вона дуже помічна при багатьох хворобах, просто неоціненна. У ній достатньо міді, золота, глікозидів, флавоїдів, лютеїну.
Я 56 років працюю з травами і завжди використовувала цю рослину в лікуванні різних недугів у людей. А зараз, коли пандемія лютує, забираючи життя в багатьох випадках при дефіциті в організмі вітамінів і корисних речовин, можна лише шкодувати, що офіційна медицина не використовує народну. Багато препаратів якраз виробляється з лікарських рослин. При високих цінах, та й через те, що природа ближче до людини, лікування травами завжди є виправданим засобом.
Так, наприклад, чорнобривці є помічними при багатьох захворюваннях шкіри: екземі, вітиліго, псоріазі; а також печінки, очей. Але найбільший ефект – при лікуванні хвороб підшлункової залози.
Наявність ефірних масел у рослині дає можливість застосовувати її як фітоінгалятор. Я завжди перед зустріччю з великою кількістю людей розтираю одну квітку чорнобривця в руках, вдихаю три рази і йду до розмови. Це коли квітка має свіжий вигляд. Але ж із настанням холодів (у зв’язку з тим, що вона з південної Африки, а не з Америки, як вважають) квітка чорніє і гине. Тому до похолодання слід нарвати чорнобривців у суху сонячну погоду, відділити квіти, стебла і корінь. У темному і сухому місці, краще на протязі, розкладаємо окремо всі частини і сушимо. Можна і в духовці, але температуру не виставляти більше 40 градусів. А потім засушені частини чорнобривців зберігаємо в щільно закритій скляній тарі. Використовуються всі частини за призначенням як лікарська і харчова сировина.
Для профілактики і нормалізації роботи багатьох органів найкраще зарекомендував себе чай із подрібнених пелюсток і стебла. Для його приготування береться половинка чайної ложки сухої рослини або ж одна свіжа зірвана квітка на склянку окропу. Настоюємо 8 годин, а потім упродовж дня четвертинками (50 мл) випиваємо щоразу за 15 хвилин до приймання їжі. Такою ж настоянкою можна промивати очі при кон’юнктивіті чи запаленні повік.
Як засіб від закрепу настоюють 1 чайну ложку подрібненого кореня чорнобривця в склянці окропу і випивають упродовж дня перед їдою чотири порції.
А ще чорнобривці додають у водяні ванни для купелі. Спочатку слід настояти добру жменю рослини в літрі окропу, а потім цю настоянку влити у ванну. Такі ванни сприяють швидкому загоєнню дрібних саден, невеликих ран, добре впливають на шкіру, пошкоджену різноманітними хворобами.
Є добрий досвід застосування чорнобривців разом із шовковицею при лікуванні паротиту (або, як кажуть у народі, «свинки»), приготуванні компресів для карбункулів і фурункулів.
Використовуйте цю чудову квітку і будьте здорові!
За потреби, для консультацій телефонуйте за номерами tel:+38 (050) 817 12 14, +38 (096) 930 7777.
Василь Рижук, заслужений діяч мистецтв України, скульптор-монументаліст, квітникар-волонтер
- Є речі в житті людини, які ми не можемо обрати: це Батьківщина, батьки, любов. А я би продовжив цей список і додав ще чорнобривці. Це квітка, яку для мене визначено долею. Мені лишилося тільки полюбити її і розкрити енергетичний потенціал чорнобривців. А саджу я їх для того, щоб приносити людям радість. Масштабами посіяних і квітуючих чорнобривців хочу привернути увагу людей, громадськості до цієї символічної квітки. Ми не знайдемо іншої рослини з таким великим періодом квітування, не вибагливої до умов проростання і поливу, а також умов вирощування. Більшість посіяних мною рослин ростуть на узбіччях доріг, де дуже несприятливий вплив на них. Але чорнобривці ростуть і виживають у цих умовах. Ну хіба вони не символізують життя українців? Вважаю, що ці квіти цілком заслужено є символом українського народу. Хоча є багато й інших прикладів рослин, квітів, які, потрапляючи до рук українців, стають символічними і життєдайними. Чорнобривці дуже потужно витісняють із територій бур’яни – амброзію і борщівник. Звісно, що перед посівом узбіччя доріг я окультурюю косінням бур’янів. На викошеній площі шириною 2 метри посередині сходять квіти і розростаються, а вже бур’яни наступного року майже не ростуть. І така доріжка простяглася за всі мої роки волонтерства вже на тисячу кілометрів. Також помітив, що земля після цих рослин робиться м’якшою та продуктивнішою. Останнє спостереження швидше за все помічали наші бабусі й матері, які завжди сіяли на своїх присадибних ділянках ці квіти. Цілющими такі насадження були біля овочевих культур, які завжди залишалися не зачепленими шкідниками при такому сусідстві.
А ще наші пращури лікувалися такими безкоштовними ліками – різними частинами рослини. Для мене поміч від них набагато більша, ніж від пігулок і всіляких інших ліків. Чорнобривці я споживаю як профілактичний засіб. Повірте, що набір мікроелементів і вітамінів цієї рослини сам відшукає слабку ланку у вашому організмі і зробить свою лікувальну справу. Я для цього від початку сезону, коли розпукуються для цвітіння перші квіти, тричі на день споживаю дві корзинки з незрілим насінням. Коли квітка тільки береться до цвітіння, я з квіткової корзинки зрізаю пелюстковий верх, хоча можна і з ним, їм і запиваю водою. Для споживання беру звичайні городні екземпляри, ні в якому разі не модифіковані чи селекційні, а такі, які сіяли наші господині на грядках. Категорично не можна брати квіти біля доріг чи шкідливих об’єктів. І так набираюся сил до кінця сезону. Слід не забути трохи квітів і насушити на зиму. Чай із чорнобривців – своєрідний, дуже духмяний і також помічний при різних недугах.
Отож вирощуйте і плекайте цю квітку з любов’ю в серці, і здоров’я ніколи вас не підведе.
Коментарі