У багатому українському фольклорі стільки чарівних див, що одвічна тема про те, що з’явилося раніше, курка чи яйце, вирішується саме по собі. Курка зайняла скромне місце, десь присіла в тіні, а ось яйце прямо таки вийшло на передній план, перетворившись в яйце-райце, що виконує всі бажання, і в молодильні яйця, які повертають вроду і юність, і яйце життя, котре дарує безсмертя. І це не дивно. Бо в харчовому арсеналі українців, які дотримуються збалансованого харчування, яйця відіграють важливу роль.
Нині яйця, з гіркотою жартуючи, вартують дорого. Та все ж без них і стіл і не стіл. Вони смакують самі по собі, і як важливий елемент різних соусів, і як неодмінний компонент салатів. Отож, як кажуть, цінами українських гурманів не залякати.
Та все ж є у нас люди, є підприємці, які дбають про інтереси людей. Нещодавно на вулиці Ковельській, де був магазин «М’ясна хата». відкрився справжній яєчний «салон» під назвою «Яєчна крамниця». Тут кореспондентку привітно зустріли власниця Олена Горбачова і чарівні продавчині Тетяна Бурова та Олена Горун.
- Мій чоловік Сергій Горбачов займається дистриб’ютерством яєць. Оскільки нині яйця продаються в основному на ринках, у нас виникла ідея відкрити магазин у стилі «ноу-хау» по продажу яєць. Адже магазин надає перевагу в тому, що тут завжди чисто, є вільний простір для огляду товару, яйця лежать на чистих прилавках. Та головне – тут є великий вибір різних яєць – від дієтичного до звичайного, столового. На ринку людина не отримує консультації щодо різниці між яйцями. Їй навряд чи хтось пояснить, чим яйця відрізняються одне від одного. Але ж різниця в ціні також залежить від розміру яйця. Наприклад, С1 вказує, що це найменше яйце, отож, воно і коштує менше, але люди його беруть, бо думають не про вагу чи розмір, а про вартість, - розповідає пані Олена. – Маючи досвід роботи в торгівлі, ми відважилися на відкриття магазину і відразу побачили позитивний результат. Чуємо багато слів подяки, адже в магазині надають необхідну консультацію. Для прикладу, людям подобається, коли яйце містить червоний жовток. Але насправді це не показник якості жовтка. Жовток не має бути червоним. Він має бути смачним. Це залежить від корму, яким харчувалась курка.
Яйця – одне з найкращих джерел отримання білка. У них є всі незамінні амінокислоти, які повинні бути в нашій дієті. Яйця справді містять значну кількість холестерину, але дослідження показали, що він не впливає на рівень холестерину в яйцях є холін – поживна речовина, яка стимулює розвиток мозку і його роботу, а також покращує пам'ять і підвищує пильність. Відсутність холіну в їжі призводить до відкладення жиру в печінці, пошкодження нирок і кровотеч. У яйцях є два антиоксиданти – лютеїн і зеаксантин – які пов'язані з захистом очей від пошкоджень через ультрафіолетове випромінення. Ці антиоксиданти також пов'язані зі зменшенням ймовірності розвитку катаракти у зрілому віці. Китайські вчені вважають, що з'їдаючи одне яйце на день, можна значно скоротити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. За результатами масштабного дослідження, учасники, що вживали 3-5 яєць на тиждень, виявилися на 11% менше схильні до небезпеки отримати серцево-судинні захворювання, ніж ті, в чиєму меню яйця зустрічалися не більше 2 разів на тиждень. Щодо серцевого нападу цей показник становив 12% та 26% відповідно для геморагічного та ішемічного типів інсультів. Як дієтичний продукт і джерело білків, що легко засвоюються, яйця є важливим елементом підтримки здоров'я підшлункової залози. Амінокислоти, що містяться в яєчних протеїнах, беруть участь у будівництві нових і відновленні пошкоджених клітин цього життєво важливого органу. Вони також використовують у процесах синтезу залозою ферменту інсуліну. Але, враховуючи всю об'єктивну користь яєць, при захворюваннях підшлункової залози до них все ж таки слід ставитися дуже обережно. У раціон у такому випадку рекомендується вводити лише білки, як від жовтків доведеться відмовитися.
Крім інших корисних властивостей, яйця для нас є джерелом фосфоліпідів — високоспеціалізованих жирів, які є незамінним біологічним матеріалом для функціонування всіх без винятку клітин. І зокрема для побудови клітинних мембран, які забезпечують захисну, бар'єрну, обмінну та багато інших клітинних функцій. Оскільки за родом своєї «діяльності» печінка частіше за інші органи стикається з всілякими агресивними впливами, від яких насамперед страждають мембрани її клітин, своєчасна доставка фосфоліпідів для неї вкрай важлива. І яйця в цьому допомагають як жоден інший продукт. Адже саме вони найбагатші фосфоліпідами (особливо лецитином) серед усіх продуктів тваринного походження.
Якщо ще недавно дієтологи наполегливо не рекомендували з'їдати більше ніж 2-3 яєць на тиждень, то зараз така норма може бути передбачена для щоденного вживання. Дітям та літнім людям дозволяється 1-2 яйця на день. Тоді як жінкам та чоловікам, які за віком перебувають між цими категоріями — до 5 (8) штук на день відповідно! Звичайно, не на постійній основі, а як джерело легкозасвоюваних протеїнів під час активних фізичних навантажень і при необхідності наростити м'язову масу. Зловживати такого роду білковою дієтою, безумовно, не варто, щоб не створювати додаткове навантаження на нирки. А загалом, правильно плануючи свій раціон і дотримуючись поміркованості та різноманітності, можна досягти відмінних результатів. Взяти хоча б японців. За статистикою, кожен житель Японії середньому з'їдає близько 350 яєць на рік, тобто, фактично по яйцеві в день. При цьому японці знаходяться у чудовій фізичній формі. Серед них мало людей із зайвою вагою. А рівень серцево-судинних захворювань у країні Вранішнього Сонця — один із найнижчих у світі, незважаючи на підвищений фактор стресу. Погодьтеся, не найгірша реклама яєчної дієти!
Крім цікавої та корисної інформації й значного асортименту вибору яєць, в «Яєчній крамниці» можна купити та інші види харчування. Це соуси й кетчупи, заморожені напівфабрикати, молочні вироби, різновиди макаронної продукції, консервації, крупи, олія тощо.
В крамниці постійно візитери. В об’єкті уваги насамперед, звичайно, яйця. Різних сортів, а, отже, розмірів і забарвлення вони лежать на вітрині, доступні для огляду і вибору згідно з запитом і смаку любителів омлетів.
Антоніна Булавіна м. Володимир.
Коментарі